90 псалом і покладання на Бога

А що це означає «покласти надію на Бога» у 90-му псалмі

6.05.2015, 92бр, із нотаток

Чи так воно легко надіятись на Бога, як нам з першого погляду здається, у 90 псалмі?

«Хто сподівається на Бога Всевишнього….» — такими словами починається 90 псалом. І які блага цей псалом тільки не обіцяє. І, що Господь буде з нами у скорботі, і що ми не побоїмося страху вночі, і пошесті згубної вдень. Минемо і сіті ловця, і будемо бачити, як впадуть десять тисяч праворуч мене… Як красиво!

Чекайте, чекайте! (як би сказав Більбо Бегенс із «Хоббіта», коли прочитав в угоді про небезпеки під час пригод до лігва дракона).

Якщо Господь буде зі мною у скорботі, то що це? Це, що, означає, що будуть скорботи? А багато? А чи довго?

А що там написано про страх у ночі та стрілу у день? То що, і вони будуть? Не зрозумів, і про те, що біля мене десять тисяч ворогів моїх впадуть. А скільки до того, як вони впадуть, мені брань з ними втримувати та якими силами? Так що, будуть і гаспиди, і василиски? І буде у мене переляк, та ще такий, що до Господа в серцях взивати треба?

І ось, лише тепер, коли ми правдиво подивились в глибину 90-го псалма, дуже вчасно задати питання: «Так, що це означає покласти надію на Всевишнього?» А відповідь дуже проста: «Так, саме так, це погодитись перебувати, як раз в тих небезпечних, з ризиком до життя обставинах, які і згадуються у 90 псалмі».

«А скільки часу треба витримати, поки та допомога, яка обіцяється, повинна надійти? Скільки часу триватимуть випробовування, щоб здійснився захист, перемога, втішення?»

– «А стільки, скільки необхідно буде». І той, що витримає, той і отримає головну нагороду, яка передбачена в кінці 90 псалма: «…і дам йому спасіння Моє», яка перевершує з лишком всі ті нагороди, які були раніше обіцяні і стали, нібито, проміжними, а не кінцевими.

 

А що це означає покласти надію на Бога? (90пс.)

Коментар

Мене образили. Несправедливо образили.

Розглянемо два шляхи наших дій.

Перший, коли ми відновлюємо справедливість.

І другий, коли пробуємо використати наданий нам шанс отримати нагороду Блаженства: «Блаженні гнані за правду, бо їх є Царство Небесне.

Наприклад, в першому випадку ми отримаємо відновлення справедливості і наше поругане ім’я буде очищене. А очищене перед ким? - Перед людьми. А як це буде виглядати перед Богом. Господь завжди знав, що наше ім’я перед Ним бездоганне. Тоді, яку реакцію на несправедливість Він від нас бажає побачити?

Як раз другий розвиток подій. Стерпи. Віддай Мені, і помсту, і відновлення твого несправедливо поруганого ім’я. І ти будеш мати те, що є перепусткою в Царство Небесне. «Що для тебе цінніше? Людська думка про тебе або те, що Мені любо в тобі?»

Тут би і подякувати Богові, що дає мені шанс отримати щось із Блаженств, і щоб я почав отримувати навички на шляху до смирення, яке є цінністю Вічною, а не удосконалювати навички по відновленню справедливості перед людьми, які помруть, як і я в цьому світі із своїми судженнями.

Як важко подякувати в цих ситуаціях…

Як важко прийняти ті, випробовування, які ми зустрічаємо в нашому житті в Надії на Бога…

Як же нам хочеться вчинити по людському, до якого ми так звикли, але яке є «суєта суєт».

 

Ще про 90-й псалом

Щойно читав 90-й псалом та задумався, що не в читанні псалма головна користь від нього, а в тих молитовних зусиллях, якими нудиться молитовник.

Щоб помолитись, саме, ПОМОЛИТИСЬ!!!, а не просто вголос промовити, те, що написано в псалмі, то потрібно спочатку всією своєю вірою, тобто, взаправду та повною мірою, покласти всю свою надію на Бога та Його обрати за оборонця собі. Так, перед початком промовляння псалма, зробити таке, дуже важке, молитовне зусилля.

І далі, самому повірити в те, що Він (Господь) реально зможе захистити тебе, тобто, що Він не тільки здатен це зробити, але й захоче.

А потім, постійно перебувати в цій довірі на захист при будь-яких напастях та пошестях, які в нашому житті з’являються на повний зріст, впритул наближаються до нас, стають нам реальною загрозою. А я, все-одно, вірю, довіряю та надію покладаю на свого Захисника…

Саме, з цієї позиції, як мені здалося, і моляться цим псалмом. Тоді псалом, тобто, сила Божа через нього, діє в своїй силі та глибині.

28.03.2016