Піст

 

о. Іван Полежака

Під час кожного богослужіння диякон, чи священик, виголошуючи єктенію, промовляє: "Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, Славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію зо всіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддамо". А всі люди відповідають: "Тобі, Господи", погоджуючись з тим, що і себе, і один одного і все життя ми віддаємо Господеві.

Всякий піст на те і спрямований, щоб ми навчились це робити: віддавати і себе, і один одного і все життя Христу Богові.

Віддати себе: відмовитись від своїх уяв про себе, від свого розуміння себе, від свого розуміння правди, від своїх бажань, від своїх страхів, від своїх намірів... Бо все це служить тимчасовому. Служить пошуку свого місця в цьому світі і ствердженні себе в цьому світі, і не враховує Вічність. Коли прикладаємо зусилля і стараємось добре виконати цю вправу (віддавати себе Христу), то прийде момент і ми зрозуміємо - ми навчились віддавати. Зрозуміємо, бо Бог відкриває перед нами Вічність в якій видно кроки нашого життя. Ми перестаємо оглядатись на себе, на те як ми виглядаємо перед іншими; ми перестаємо дбати про тимчасові вигоди; ми звільняємось від страхів; ми стаємо вільними, бо перспектива, яка відкривається, вносить ясність в свідомість, і Божа Благодать дарує силу до дії.

Віддати один одного: відмовлятись від своїх уявлень про ближніх, від своїх домислів про них, від свого розуміння їхніх дій і їхньої ролі в нашому житті та житті інших, від своїх бажань і планів відносно інших… Коли прикладаємо зусилля і стараємось добре виконати цю вправу, то прийде момент і ми зрозуміємо - ми навчились віддавати. Зрозуміємо, бо Бог відкриває перед нами Вічність в якій видно те що є важливим в іншій людині; видно заради чого наші долі пересіклись, видно які кроки з тією чи іншою людиною ми можемо здійснити. Бог прояснює життя і дарує сили бути активними в цьому житті.

Віддати все життя: полюбити Бога, прийняти Його як Творця, довірити Йому себе як Отцеві, який любить нас і дбає про наше майбутнє. Бог дав заповіді і віддав своє життя заради нас. Зустрічна наша дія, в якій ми стараємось жити згідно з Його Словом і віддаємо себе Йому, поєднує нас з Богом і відновлює нас як дітей Божих.

Піст, це дуже серйозний етап нашого життя. То ж варто усвідомити заради чого ми входимо в нього.