Проповеди

ПРОВОВІДІ

о. Іван Полежака

Ми, як нація, маємо мати свою Церкву, яка б євхаристійно єдналась з іншими Православними Церквами. Зараз, в Константинополі і в нас, на теренах України,вирішується доля мільйонів віруючих.

Час вирішальний. І не лише тим: чи отримаємо ми томос, чи ні. Вирішальний він для нас перш за все нашою готовністю. Чи готові ми прийняти томос? Чи зможемо ми його прийняти не з погордою, а гідно? Бо якщо приймемо з погордою, бути біді, ми станемо посміховиськом для всього світу. Томос не гарантує єдності Церкви. А там де щось звершується з погордою, там діє сатана. І Церква, ставши єдиною на короткий час, знову роздробиться на шматки, кожен з котрих буде відстоювати свою правду. Люди, побачивши чванливість ієрархів відійдуть від Церкви і невідомо чи з’явиться ще будь коли можливість, яка є тепер. І весь тягар вини ляже на плечі тих, хто не захотів поступатись заради інших.

Подробнее
Блаженніший Любомир: «Найбільше щастя людини – відчути, що вона люблена»

Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир (Гузар) у програмі «Вічне» телеканалу «UA:Перший» відзначив, що найбільшим щастям для людей є відчути, що нас люблять».

Подробнее
Лист до майбутніх поколінь

Кардинал Люстіже 

Жан-Марі Люстіже (1926-2007), кардинал Парижа

У часи кораблів із вітрилами, зазнавши кораблетрощі, в море кидали закорковане у пляшці останнє послання або крик про допомогу в біді, зі сподіванням, що одного прекрасного дня хтось його віднайде. Так само і я: кидаю в це неосяжне море часу свої декілька рядків, не знаючи, чи вони досягнуть хоч би півстоліття.

Що стосується мого покоління, то, за словами апостола Павла до Колосян (Кол 3, 3), воно вже давно «поховане з Христом у Бозі». На мою думку, більш імовірно, що ніхто не матиме від цього покоління ніякої користі — хіба що посміється над ним. Однак я бажаю, водночас побоюючись за цього гіпотетичного читача, щоб ці рядки не пробудили в ньому ностальгії за уявною «прекрасною епохою», навіть — якщо це можливо — час, у якому читач живе, ще жорстокіший, ніж наш, оскільки можливо все.

Подробнее
«У РІЗДВІ САМ БОГ ПОВАЖАЄ ЛЮДИНУ, БО ВІН САМ СТАЄ ЛЮДИНОЮ…» – ГЛАВА УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук - інтерв'ю - 06.01.2014

«Свято Різдва нагадує, що Бог є з нами незалежно від того, що ми переживаємо. Це свято Бога, який є з людиною. У Різдві сам Бог поважає людину, Він сам стає людиною. Бог починає жити життям звичайної вбогої людини. Це приклад, який Творець дає представникам і влади, і опозиції, – жити життям свого народу. Цей рецепт потрібно застосувати для нашого суспільного будівництва», – про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, у програмі «Час інтерв’ю» в ефірі 5-го каналу.

Подробнее
Бо багато покликаних, але мало обраних

о. Онуфрій (Репецький)

Лк. 14; 16-24

Дорогі мої, браття і сестри, ви тільки що послухали Слово Боже, яке мало би торкатися  нашого серця, нашої душі. Слово про те, що Господь запрошує на своє весілля, на свою родинну вечерю своїх близьких. Та коли він почав просити кожний почав відмовлятися, бо в кожного була велика причина. Один поле купив, другий женився…

Цю притчу Господь говорить до нас, щоб ми побачили, які ми є негідні.  Які ми є холодні, які ми є байдужі, хоч ми вже вибрані через хрещення, хоч ми покликані вже, ставши християнами. Зараз ми побачимо себе в тій ролі, як ті люди які відказувались. 

Подробнее
Будьте мужніми перед сповідником називати гріхи своїми іменами

Папа Франциск

Мати мужність перед сповідником називати гріхи своїми іменами, не приховуючи їх: проповідь Папи під час ранкової Меси в каплиці Дому Св. Марти була повністю зосереджена на Таїнстві Примирення.

Подробнее
Розважання над молитвою після причастя

о. Онуфрій (Репецький)

Коли ви збуджені, ця супротивна сила крутиться у вашій голові в думках і ви нічого не можете з нею зробити. 

Коли відчуваєте збудження в молитві, що молитва не йде, приходять різні думки, тоді берете 50 псалом, або інший псалом, або «Богородиця Діво», або «Отче наш». Читаєте і вдумуєтесь у слова молитви. Повторюєте молитву або 50, або 100 раз, або більше, поки не відчуєте, що з цією молитвою прийшло заспокоєння у вашій душі, поки не відчуєте присутність Духа, повернення сили душі. 

Коли ви заспокоєні, тільки тоді розум може роздумувати над молитвами. Розважання дуже потрібно, але без мира і спокою в душі, воно не принесе користь, воно не буде дійсним, тому що збудження перекриває розум, і почуття, і відносини. Тому головна мета при молитві — спочатку потушити вогонь, пристрасть всередині себе. 

Подробнее
Про терпіння

о. Онуфрій (Репецький)

Подяка і терпіння повинні сприйматися однаково.

Терпіння заставляє боротися з плоттю, з прив'язаностями до людей, речей, з цим світом, бо ми до нього дуже приліплені. Коли ми починаємо страждати, то нам вже не до цього світу. І виходить, що страждання змушують нас думати не про світ, а про Бога. Дар страждання очищає думки, змінює думки, наближає душу до Бога, очищує її від пристрастей. Благодать веселить душу, а страждання її очищує. Тому, якщо ми приймаємо страждання, ми допомагаємо Богу в очищенні нашої душі, і наше страждання вже не є таким страшним, а якщо не приймаємо, то противимося Богові і ще більше страждаємо. Ми отримуємо наше страждання через гріх, тому що приліплені до пристрастей. 

Подробнее
Світильник для тіла є око

Проповідь о. Онуфрія (Репецького) на Євангеліє від Матея 6.22-33

Проповідь — це завжди глибоке пережиття духовної дійсності, це Слово Боже, яке пройшло через чиюсь особистість і стало нам доступним, це видиме виявлення невидимої реальності. І, напевно, тільки тоді слова оголошені з амвону дійсно стають проповіддю. Сьогодні ми дуже замало чуємо і рідко прислуховуємось до справжніх проповідей. Сучасна людина не має звички глибоко замислюватись, бо дуже сильний вплив має оточуючий світ, дуже сильно діє життєва марнота. І тільки дуже сильне Слово може вплинути на людину і зупинити його хоч на мить. Намагаясь цього досягти, ми сьогодні пропонуємо вам проповідь о.Онуфрія, в якій він говорить про наше ставлення до людей і про те, як це ставлення треба виправляти і формувати. 

Подробнее
Слово о малом доброделании

Проповедь архимандрита ИОАННА (Крестьянкина)

Многие люди думают, что жить по вере и исполнять волю Божию очень трудно. На самом деле - очень легко. Стоит лишь обратить внимание на мелочи, на пустяки и стараться не согрешить в самых маленьких и легких делах. Это способ самый простой и легкий войти в духовный мир и приблизиться к Богу.

Обычно человек думает, что Творец требует от него очень больших дел, самого крайнего самоотвержения, всецелого уничтожения его личности. Человек так пугается этими мыслями, что начинает страшиться в чем-либо приблизиться к Богу, прячется от Бога, как согрешивший Адам, и даже не вникает в слово Божие. "Все равно,- думает,- ничего не могу сделать для Бога и для души своей, буду уж лучше в сторонке от Многие люди думают, что жить по вере и исполнять волю Божию очень трудно. духовного мира, не буду думать о вечной жизни, о Боге, а буду жить как живется".

У самого входа в религиозную область существует некий "гипноз больших дел" - "надо делать какое-то большое дело - или никакого". И люди не делают никакого дела для Бога и для души своей.

Подробнее
Щоденна жива молитва покаяння

о. Онуфрій Репецький

Прости мене, Господи,  що не вмію до кінця тримати Духа Твого, ходити в Дусі Твоєму. Прости, Господи, за фантазії, за те, що живу майбутнім, а не теперішньою, сьогоднішньою хвилиною, яка є найдорожчою, тому що Ти, Господи, є в ній. Що тримаюсь за образу, а не за вдячність, ще не стою перед совістю своєю, що мало молюся за родичів, знайомих, померлі душі, що не маю дисципліни в нутрі себе, за лінивство, що оправдовую гріх свій, що не можу прийняти життя, яке Ти даєш мені, Господи. Прости мені, Господи.

Подробнее
Про виховання

Духовне слово ієромонаха о. Григорія Планчака

Основний спосіб як нас Бог виховує, це є через пророків, через Мойсея, через Ісуса Христа, через Церкву сьогодні. Бог говорить до нас слово і пробує звернути на себе увагу, щоби ми послухали це, що Він говорить. Щоби ми пробували завжди у свому житті враховувати Його. Щоб ми ніколи не жили, так як би Його не було. Основна річ, щоби наше життя було так спрямоване і організоване, щоб ми завжди мали свідомість, що Бог у мене є. І щоби Він не лише був десь там крайній, десь там у боці, а щоби Він був по самому центрі мого життя:  по центрі всіх моїх інтересів, по ценрті моїх почувань, по ценрті  мого серця.

Подробнее
Про расслабленного

Проповідь

О. Онуфрій (Репецький)

Людину може тримати такий гріх, як злопам'ятство. Коли людина пам'ятає зло, то зло пам'ятає про людину. Пам'ятає про людину, ловить її і держить. Чим більше ти пам'ятаєш зло, тим більшу владу зло має над тобою. Часто ми чуємо вираз: мене зло взяло, мною образа заволоділа. Тобто, зло виступає як реальна сила, а сила - це ж енергія, тільки енергія отрути, яка роз'їдає тіло і душу. Роз'їдає нервову систему, а це діє на печінку, на серце, на голову. То є розслаблення.

Подробнее