Без Бога любові не існує

о.Іван Полежака

Коли мені чогось хочеться, то це зовсім не означає що того самого хоче Бог. Ми, люди, схильні до любові і нам хочеться любити і бути любимими, але без Бога любові не існує. Без Бога є: «мені хочеться», «мені здається», «мені потрібно»… Мій давній знайомий і друг на ФБ Yuri Belopolsky, поділився відео Лифтер в якому мудра людина розкриває, на простих прикладах, зміст і перспективу людської любові: Ми любимо рибу і говоримо: «Я люблю рибу». Ми любимо її ловити; любимо спостерігати за нею в акваріумі; любимо їсти. Ми її любимо, бо отримуємо задоволення. А риба?

Чи не так в житті і в відношеннях між людьми? Чи не так ми любимо і людей? І коли говоримо іншій людині: «Я люблю тебе», то чи не шукаємо при тому якогось задоволення від неї? Чи не любимо ми її як рибу? Багато, дуже багато страждань приносять людям стосунки в яких любов здається була, та невідомо де поділась. Стосунки між людьми, згідно з Божим словом, повинні будуватись на любові. Але…, любові треба навчатись.

Коли Ісус Христос зцілив десять прокажених, то нічого не очікував від них. Його любов не обмежувала інших людей, а розширювала перед ними перспективу. Він робив і робить все щоб допомогти іншим, щоб спасти їх. Господь не очікував що хтось із десятьох повернеться до Нього щоб подякувати. Але один, все-таки, повернувся. Повернувся, подякував і припав до ніг Ісуса. І, у відповідь, почув: «Віра твоя спасла тебе». Читаючи Євангелії ми часто «чуємо» ці слова. Бо Господь говорить їх багатьом людям. Ісус прийшов на землю і служив людям. Служив тому що любив. Любив так сильно що і життя Своє віддав заради нас, грішних людей. Віддав життя і показав що собою являє Любов. Показав щоб ми зрозуміли і осягнули Її. Щоб ми перестали бути споживачами, а стали плідними. Бо лише Любов має силу життя і приносить вічні Плоди.

17/12/2017