Главная » Размышления христианина » “Буду молитися духом, буду молитися i розумом; буду спiвати духом, буду спiвати i розумом” 1Кор.14,15.
 

“Буду молитися духом, буду молитися i розумом; буду спiвати духом, буду спiвати i розумом” 1Кор.14,15.

Молитва, це розмова з Богом. Це оприсутнення Отця Небесного в нашому житті. Є Бог і є людина. Молитва розпочинається зі спомину про Нього. Ми, раптово, згадуємо що Бог Є. Згадуємо і Він, в цей момент, чомусь стає основою нашого життя. Наші помисли спрямовуються до Нього і ми виливаємо перед ним свою душу: просимо, дякуємо, ділимось, жаліємось, зізнаємось…, радіємо, сумуємо, плачемо… Уста промовляють слова, а душа отримує крила. Бог доторкнувся. Мабуть лише святі прозрівають Його дію в собі і відчувають Його волю. А для нас, грішних, достатньо Його дотику. Душа оживає і наповнюється. Ми переживаємо те, чого не здатні осягнути розумом.
Ми отримуємо досвід оживання, який хочеться розповсюдити на все життя. Експериментуємо і розуміємо що молитвою може стати кожна мить життя, в незалежності від того де ми і чим зайняті. Молитвою може бути спілкування з іншою людиною. Цікавий цей досвід, коли людина перестає сприйматись нами безпосередньо. Ми відчуваємо її опосередковано, якось через Бога, який проливає своє світло в спілкування і спрямовує його в натхненне русло.
В молитву можна перетворити і всяку працю, як фізичну так і інтелектуальну, коли те що ми робимо наповнюється новим для нас змістом і підносить душу. “і Дух пiдкрiплює нас у немочах наших: бо ми не знаємо‚ про що молитися‚ як належить, але Сам Дух просить за нас зiтханнями невимовними” Рим.8,26. Коли ми пам’ятаємо про Бога, навіть в умовах яких, як нам здається, пам’ятати не можливо, бо розум зайнятий вирішенням важливих задач, то Він споглядає на нас і, в міру потреб, допомагає. Пам’ять про Бога відкриває двері до Нього і він може підтримати нас і в тому, що ми вважали раніше цариною нашого розуму і відкриває можливості здійснювати те що нами вважалось нездійсненним.
Молитвою, коли ми пам’ятаємо про Бога, може стати кожен наш подих. Молитва, це не просто слова і не завжди слова. Молитва це стан в якому присутній Творець всього, який проявляє Себе як наш люблячий Отець.
“Завжди радiйте. Безперестанно молiться. За все дякуйте: бо така щодо вас воля Божа у Христi Iсусi” 1Сол5,16-18.