Прощення

о. Іван (Полежака)

Простіть мені, люди добрі, бо грішна я людина. Прости мені Боже милостивий, бо немає того гріха, якого б я не вчинив. Грішна я людина і гріх мій є завжди переді мною. Але, як то не дивно, гріх не перекриває життя. Можливо тому що розкаяний. Можливо тому що Господь попереду. Але вчасна пам'ять про гріхи які вчинив сам, не дають мені можливості засуджувати іншу людину, а допомагають зрозуміти її і, з Божою допомогою, пітримати там де вона сама може впасти. Хто без гріха? 
Люди приносять нам прикрощі, ображають нас і ми не вміємо з тим справитись. Не маємо силу простити. Бо людина завинила перед нами. Завинила, а прощення: коли просить, а коли і не просить. А нам потрібно простити її, бо Господь так навчає.
Аби Бог наперед не простив людей, то й Сина Свого не посилав би на землю, бо люди постійно грішили і не завжди прощення у Нього просили. Але Христос прийшов. Прийшов не лише до тих, хто просив та очікував, але і до нас, до тих хто після Його приходу і, до тих хто після нас. Прийшов до тих хто почує і відгукнеться на Його Слово: «як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших.» Мф.6,14-15 
Прощення як і покаяння є початком шляху до Любові. Прощаючи, ми звільняємось від негативу породженого не іншою людиною в нас, а нами самими. Збурюючись же, в певних життєвих умовах ми, швидше за все, демонструємо свою недовіру до Бога. Ми не допускаємо думку, що Бог дав нам певні обставини та стосунки щоб ми і в такій ситуації згадали про Нього, звернулись, змінились та спаслись. 
Не маючи в собі прощення, плекаючи непрощення, ми схожі на роздратованого бика, який крім червоного шматка тканини нічого не бачить перед собою. І участь наша, якщо ми не згадаємо про Бога і не простимо, така ж сама як і у бика.
«Прощайте і проститься вам.»
Господи, дай мені силу прощення, щоб вона ввійшла в мою підсвідомість, висвітила всі мої нерозкриті обіди на людей, накопичені за життя. Щоб я міг простити їх і розірвати пута які сковують мене, та відчути радість Життя.