Сила духу

Мій знайомий, в нього золоті руки, свого часу працював в жіночому монастирі. А його дружина, художник, писала картини і виставляла їх в місці, яке називалось «панель». В той час, їхня донька пішла до першого класу. І при знайомстві класу вчителька запитала в неї: «Де працюють твої батьки?» Донька відповіла так як є: «Тато працює в жіночому монастирі, а мама на панелі.» Школа сміялась довго, тому що вчителі мали своє уявлення про те що може робити чоловік в жіночомумонастирі, а жінка на панелі.

Із-за того що ми відносно всього маємо свої уявлення, виникає багато непорозумінь. Це той простір, в якому комфортно почуває себе сила зла і через уявлення людські нищить людей. Коли ми говоримо про християнське смирення та силу духу, то маємо узгоджувати те, який зміст в це вкладаємо. Бо частина людей сприймає смирення як повна безвольність, бездіяльність, байдужість, інертність, …, або ж як спосіб оправдання себе в бездіяльності або в дії неблаговидній. Насправді ж, в християнському значенні, смирення це стан особливої концентрації всієї своєї уваги на Творцеві і активна дія в будь чому заради Творця. Монах, який насправді шукає Бога, слухаючи свого наставника, чує Бога і діє в тому ж напрямку. А монах, який прийшов до монастиря сховатись від проблем світу, буде в послуху шукати вигоду для себе і діяти в тому ж напрямку. Як і люба людина світу цього.
Сила духу також людьми сприймається по різному. І ніколи немає гарантії того, що людина сильна духом не втне якоїсь дурниці і не почне руйнувати світ. Сила духу людини, без дії Божої в людині є небезпечною зброєю. Приклад тому апостол Петро. Коли він побачив загрозу для Христа, то з точки зору людської, поступив дуже сміливо і проявив чималу силу духу. Він не побоявся витягнути меч і захищаючи Вчителя, відсікти вухо слузі Каяфи. Але Господь знав справжню вартість всього, що відбувається і все розставив на свої місця. А вже за декілька миттєвостей ми спостерігаємо за слабкістю духа апостола Петра, коли той відмовляється від Господа. А як ми можемо оцінити Силу Духа Самого Господа, коли Він маючи силу змести все негідне і несправедливе та установити гідне і справедливе, смиренно пішов на страждання, розп’яття і смерть?
Всі ми маємо свої уявлення про смирення, про послух, про силу духа і про все з чим стикаємось. І доки ми керуємось уявленнями, ми маємо свої «хвости», якими крутить той, кому вони належать. А це руйнує нас, оточуючих нас людей, які не знаходяться в справжньому послуху і руйнує держави.
Господи, дай нам сили у всьому покладатись на Тебе, стати слухняними Тобі і бути активними в Тобі кожну мить нашого життя.