Вполювати Ісуса

Олександр Польшин

Так, Ісус є чиста Жертва за наш гріх. І приніс Він себе в жертву Богу-Отцю добровільно. Але не нам, людям. Він поклав Себе як Жертву до ніг Бога-Отця, але не до наших ніг. Тому Бог-Отець лише прийняв покладену до Його ніг жертву Ісуса. Але нам до наших ніг не покладена жертва Ісуса. Отже, ми не можемо сказати, що ми «приймаємо» Його жертву. Нам ще треба «вполювати» Ісуса, щоб Він став «жертвою» і для нас.

Так, Ісус приніс себе в жертву саме «за нас», замість нас. Але приніс Він себе в жертву не нам, а Богу-Отцю. Щоб Його жертва стала також жертвою і «для нас», ми повинні цю Жертву вполювати як власну здобич.

І тільки вполювавши Його як здобич, ми зможемо сказати, що Він є жертвою і «для нас». І тільки тоді ми зможемо правдиво «спожити» Його тіло і кров.

Щоб я зміг вполювати Ісуса як жертву «для мене», очі мого серця і вуха мого розуму мають бути ясними, чіткими і швидкими. Ця жертва, яку я прагну вполювати, має дві ознаки. Перша – Ісус не є банальним і не говорить благочестивих дурниць. Друга – Ісус є несподіваним і парадоксальним. Тому Він може опинись зовсім не там, де Його спочатку побачив мій природний розум і дитячі емоції.

Щоб це полювання було вдалим, треба бачити і чути саме в той спосіб, про який він нам постійно нагадує – парадоксальний і дратівливий для нашої природної, «старої» людини. Він є жертва, на яку я полюю, і він є мій вчитель, який вчить мене полювати.

Я живу в цьому світі, і в одночас я перебуваю в спілкуванні з Тим, хто переміг цей світ. Коли я відкриваю для себе спілкування з Ісусом, я отримую Його Духа миру, в якому відкривається глибина і сила моє власної душі. І тоді я маю шанс не схибити, не промахнутись, не поцілити мимо жертви – не скоїти гріха. Адже визнати свій промах, свій гріх буває так страшно, що мені простіше перекласти на  Ісуса те, що стверджує мій «старий» природний розум і дитяче серце.

Вдале полювання на Ісуса – коли жертва і вчитель перетворюються на мого друга, на мого брата, який заради мене, і це я знаю точно, вже віддав своє життя.

юються на мого друга, на мого брата, який заради мене, і це я знаю точно, вже віддав своє життя.