Заради одного Закхея

Олександер Польшин

Заради зустрічі з одним Закхеєм Ісус мав терпіти всілякі розумування «зацікавлених» і «духовних»,  крізь які йому довелося пройти в Єрихоні.

Ісус не фокусник, щоб одразу ж, прийшовши в Єрихон, з’явитися до Закхея і сказати: "Я знаю, що ти хочеш зі мною познайомитись, тож давай сьогодні повечеряємо в тебе вдома». Хоча звичайно ж, Ісус міг таке зробити. Але ще невідомо, як би відповів на таку пропозицію Закхей. Тому треба було "виконати всю правду" - прийти в Єрихон, спілкуватися з тими, хто шукав мудрості і чудес, ходити вулицями і базарами, щоб дати час Закхею вирішити,  чи хоче він зустрічі з Ісусом, і як саме він хоче зустрітися.

Закхей також міг, як той сліпий жебрак, стати серед натовпу і кричати: Ісусе, підійди до мене! Звичайно, Ісус підійшов би до нього. Але якою тоді була би між ними розмова? -"Чого ти хочеш?" - запитав би Ісус. І що б міг відповісти йому Закхей, у якого всього, що треба людині для життя, було з надлишком?

 Та у Закхея, жорсткого начальника над митарями, і не було таких слів, якими можна було би висловити сутність того, чого він прагнув від Ісуса. А не маючи слів, Закхей явив своє відношення до Ісуса через дію - залізти на дерево. І це мовчазне прохання, навіть крик, про допомогу було побачене-почуте Ісусом. І тоді вже сам Ісус бере ініціативу зустрічі у свої руки: "Мені треба бути в тебе сьогодні ввечері". І це вже не питання до Закхея, як питання до сліпого жебрака, а відповідь Ісуса на "розповідь" Закхея про своє бажання "спастися".

Терпіти заради однієї людини, йти серед нерозуміння, ворожнечі і марнославства, заради однієї зустрічі.

Терпіти в довірі до незбагненності Твоїх шляхів - "вірю, допоможи моєму невір'ю". Допоможи мені, Ісусе, терпіти моїх ближніх і далеких заради того єдиного важливого, що може зустрітися мені зненацька і невідомо де.

 Чи все зовсім не так? Ісус не мав заздалегідь на меті зустріти в Єрихоні Закхея. Він прийшов туди через свої, невідомі нам, причини. А коли на його шляху виник якийсь Закхей, Ісус за невідомими нам причинами зробив те, що зробив.

Звичайно, приписати Ісусу зрозумілі нам причини, мотиви і мету поведінки – означало б спрощення Ісуса до свого рівня, ігнорування в Ісусі невідомих нам підстав для його власних, незбагненних нам, причин, мотивів і цілей.

Так, в Ісусі є ця незбагненна для нас "частина" його істоти. Але буде помилковим також і абсолютизувати його незбагненність для нас. Це буде не вся правда про Ісуса. Так,  Ісус дійсно є Бог і друга іпостась Пресвятої Трійці. Але він також дійсно є людиною, із усіма властивими людині особливостями і навіть слабкостями. В усьому подібний нам, людям, крім одного - живучи серед людей як людина, він не був грішником, не мав у собі гріха, тобто  того, що відокремлювало б його від Бога-Отця.

І про цю людську іпостась Ісуса, яка спеціально звернена до нас, яку ми можемо збагнути, щоб порівнювати його мотиви і поведінку з нашими власними мотивами і поведінкою, про це ми не тільки можемо, але і повинні розмірковувати. Адже Ісус не просто мандрівник у Космосі, але прийшов спеціально до нас і заради нас, як він і сам говорить. Прийшов для того, щоб навчити нас такому спілкуванню, у якому здійснюється наша любов один до одного і до нього, нашого Спасителя, разом і одночасно. Щоб ми могли з радістю, як Закхей, голосно сказати один одному: «…і за все, чим скривдив, віддам вдесятеро…».